kaza namazı

Sünnet namazlar yerine kaza namazı kılınır mı?

Geçmiş namazların sadece farzları ve vacip olan vitir namazı kaza edilir.

Sünnetler yerine kaza kılmaya gelince, farz namazların öncesinde ve sonrasında kılınan sünnetler kuvvetli sünnetlerdir.Kıyamet günü eksik çıkan farz namazlara ilave edileceği ümid edilir.

Ancak Kaza namazlarının çok olması,ve bir an evvel kılabilmek niyeti ile sünnet kılmak yerine farzlar kaza edilebilir.Ancak güzel olan hiç olmazsa müekkede olan sünnetleride kılarak kaza namazı kılmaktır.

Kaynak: http://www.fetvalar.com/sorularla-cevabi-1569.html

Sünneti kılarken aynı anda kaza namazına niyet edilebilir mi?

Bir namaz hem kaza hem de sünnet bir namaza diye niyet edilerek kılınmaz. Bu şekilde niyet edilse bile bu namaz daha kuvvetli olan kaza namazı yerine geçer. Bu durumda sünnet namazı kılınmış olmaz.

Meşrû bir mazeretin dışında namazı kazâya bırakan kimse, bir hatâ işlemiş ve günaha girmiş olur. Bu itibarla kazâya kalan namazın, en kısa zamanda kılınması gerekir. Çünkü beş vakit namazın edâsı farz olduğu gibi, kazası da farzdır. Kazâya kalan namazın kılınmasıyla sadece borç ödenmiş olur. Günahın affedilmesi için de ayrıca tevbe istiğfar etmek lâzımdır.

Kaza Namazları



Namaz, Efendimiz s.a.v.’in ifadesiyle “dinin direği” ve “kişinin kapısının önünde akan suyu bol ve tatlı bir nehir”… Müslüman hayatını ayakta tutan ve onu dünya hayatının kirlerinden arındıran büyük bir ibadet. İhmali de büyük kayıp. Bu nedenle müslümanın ilk görevi, vakit namazlarına özen göstermek ve varsa kazaya kalmış namazlarını da kılıp binasını sağlam tutmak.

Sahabe-i Kiram’dan Ebu Katade r.a. anlattı:

Rasulullah s.a.v. ile bir seferdeydik, gece epey ilerlemişti. Herkes çok yorgundu, ama yürümeye de devam ediyorduk…

Gözümün Nuru Namaz



Huzurdadırlar.
Alınlarında secde izleri,
Rükûda kıyamdadırlar.
Tekbir, salât ve selamlarda…
Huzurda oldukça huzurdadırlar.
Huzur ve emniyettedir çevreleri.
Çünkü taş toprak secde yeridir.
Zikirdir namaz, duadır…
Şükürdür, teslimiyettir, tevazudur…
‘Sana geldik’ demektir.
Her ne ki bize lazım, hepsi namazdadır.
Dünya ve ahiretten tüm nasibimiz ondadır.

Namazların Kazası



Her mükellef müslümanın, günde beş vakit namazı vakti içinde kılması kesin farzdır ve ilahi emirlerin başında gelir. Farz namazını kılmadan vaktini geçirmek büyük günahlardandır. Kaza edildiği zaman bu namaz borcu ödenmiş olur, fakat geciktirme günahından dolayı ayrıca tevbe de gerekir. Özürlü veya özürsüz olarak zamanında eda edilmeyen beş vakit namazın farzlarını kaza etmek farz, vitir namazının kazası da vacibdir.

“Eda” namazın vaktinde kılınması, “kaza” da vakti çıktıktan sonra kılınmasıdır.